YANG MAKIN PUPUS,,,
Bahulu Cermai
Bahan-bahan ( Dalam 80 biji )
- 10 biji telur gred A
- 380gm gula pasir
- 1 tsp esen ros (kalau suka. Kak ogy omit nih sb nak dapatkan bau ori bahulu)
- 200gm tepung gandum
- 1/4 tsp baking powder
Cara-cara
-
Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
-
Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
-
Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam
oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak
melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
Acuan sedia untuk digunakan.
-
Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
-
Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak
hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih
bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara
ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
-
Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi
jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama
lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.
-
Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih
cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan
mengecut sedikit nanti.
MEMANG BAU LU LAH KUIH NI...
ReplyDelete